Chirița în provincie – rezumat

de

în

Piesa de teatru „Chirița în provincie” este o comedie care face parte dintr-un ciclu de piese cu Coana Chirița în centrul acțiunii. Premiera acestei opere a avut loc în 1852 și este alcătuită din două acte, fiecare act conținând mai multe scene. Tema principală a piesei este evidențierea snobismului și a corupției din acea epocă.

Primul act este alcătuit din 13 scene și introduce cititorul în universul personajelor. Chirița Bârzoi se plimbă cu calul în curtea casei boierești de la țară, fiind cerută să facă dreptate de către mai mulți țărani, în urma comportamentului necuviincios al fiului său Guliță. Ea este ajutată de domnul Șarl, profesorul de franceză al lui Guliță, care îi dezvăluie dorința sa de a-și vedea soțul revenind de la Iași cu titlul de ispravnic. De asemenea, Chirița își exprimă dorința ca fiul său să se căsătorească cu Luluța, o orfană a cărei avere este administrată de către Chirița și soțul său. Însă, Luluța are accese de nebunie, ceea ce îi stârnește bănuieli lui Chirița. În același timp, Guliță încearcă să impresioneze fără succes pe Luluța, ceea ce duce la un incident cu calul mamei sale. Actul se încheie cu plecarea familiei Bârzoi spre noua casă din Iași.

Al doilea act se desfășoară în salonul noii locuințe de la Iași, unde Chirița se laudă cu statutul său de soție de ispravnic și își exprimă dorința de a călători în Franța. Între timp, Leonaș deghizat ca ofițer începe să o curteze pe Chirița și să se întâlnească pe ascuns cu Luluța. Cei doi hotărăsc să fugă împreună, iar disputa care urmează duce la dezvăluirea adevăratei identități a lui Leonaș. În cele din urmă, Leonaș reușește să se întoarcă la casa familiei Bârzoi deghizat în femeie, și să-și dezvăluie planul, determinând demiterea lui Bârzoi din funcția de ispravnic.

Piesa se încheie cu o atmosferă de reconciliere și bucurie, iar toți cei implicați sunt poftiți la masă.