Acțiunea romanului „Căutând-o pe Alaska” de John Green începe odată cu transferul lui Miles Halter, un adolescent de șaisprezece ani, la internatul Culver Creek, cu speranța de a găsi ceea ce François Rabelais numea „Marele Necunoscut”. La vechea lui școală, el se simțea un străin. Miles are o pasiune pentru ultimele cuvinte celebre ale oamenilor celebri și se împrietenește rapid cu colegul său de cameră, Chip Martin, cunoscut de toată lumea drept „colonelul”. De la el, Miles primește porecla „Pudge”, deși în realitate este foarte slab.
Prin intermediul colonelului, Miles o întâlnește pe Alaska Young, o fată impulsivă de care se îndrăgostește la prima vedere. Alaska îi spune despre ultima propoziție a lui Simón Bolívar, întrebând „cum va ieși vreodată din acest labirint”. Alaska se gândește la ce ar trebui să însemne acest labirint și vrea să primească răspunsul de la Miles. Miles este fascinat de Alaska, dar, totodată, este copleșit de temperamentul ei.
Cei trei prieteni sunt alăturați de japoneza Takumi și mai târziu de Lara, o fată drăguță din România. Alaska dorește o relație cu Miles și locul lor secret de întâlnire este „Gaura Fumătorului”, un loc ascuns pe malul lacului din campusul școlii, unde beau, fumează și plănuiesc farse.
Într-o noapte, Alaska le dezvăluie celorlalți că mama ei a murit în fața ei din cauza unui anevrism când avea opt ani și se învinovățește pentru moartea mamei sale. Miles realizează că acest eveniment a avut un impact puternic asupra Alaska, iar acum îi poate înțelege mai bine comportamentul.
După o farsă reușită, Alaska îi cere lui Miles să o sărute în timpul unui joc de „Adevăr sau Provocare”. În miezul nopții, Alaska este trezită de un telefon și este complet tulburată când se întoarce în cameră. Ea pleacă urgent și, a doua zi, prietenii află că Alaska a murit într-un accident de mașină. Miles și colonelul se învinuiesc pentru moartea ei, dar împreună cu Takumi și Lara încearcă să afle ce s-a întâmplat de fapt în acea noapte.
Ei descoperă că Alaska a vorbit la telefon cu iubitul ei și a avut un moment emoțional legat de mama ei. În memoria Alaskăi, prietenii fac o farsă pe care o numesc Alaska Young Memorial Prank. Miles înțelege că toți au greșit și că trebuie să se ierte reciproc.
Astfel, romanul explorează tema iertării și a acceptării faptului că unele lucruri rămân necunoscute pentru totdeauna.