Nuvela intitulată „Caravana cinematografică” marchează debutul scriitorului Ioan Groșan în proză. În anul 1974, Groșan s-a alăturat grupului revistei „Echinox”, unde a publicat pentru prima dată această operă, alături de alte povestiri. Mai târziu, aceste povestiri au fost grupate într-un singur volum, intitulat „Caravana cinematografică”, publicat în 1985.
Alături de alte trei povestiri, „Caravana cinematografică” explorează perspectiva autorului asupra intrării socialismului în lumea satului tradițional. Acțiunea are loc în satul Mogoș în anii ’60, când o caravană condusă de un bărbat în vârstă și de un tânăr activist de partid, numit Tavi, sosește pentru a proiecta filme de propagandă în încercarea de a câștiga simpatia sătenilor pentru regimul comunist.
Interacțiunile inițiale cu sătenii sunt amuzante și evidențiază diferențele dintre locuitorii satelor și cei din orașe. Oamenii din Mogoș se referă la cei din caravană ca fiind „ăia cu filmul popular”. În ciuda interesului aparent pentru proiecție, sătenii sunt mai captivați de evenimentul neobișnuit din satul lor decât de conținutul filmelor.
Sătenii trăiesc conform unor reguli bine stabilite, sub supravegherea președintelui Consiliului local. În ciuda eforturilor lui Tavi, care își dorea să își îndeplinească misiunea cu onoare, sătenii sabotează involuntar proiecția filmelor, datorită dezorganizării și a lipsei de interes.
În ciuda încercărilor lui Tavi de a impune ordine și disciplină, el se dovedește a fi complet deconectat de la viața și obiceiurile locuitorilor din Mogoș. În cele din urmă, sătenii reușesc să vizioneze primul film, dar condițiile meteorologice și dezorganizarea împiedică proiecția celui de-al doilea film.
În final, „Caravana cinematografică” este o dovadă a talentului literar al lui Ioan Groșan, apreciat de critici pentru calitățile sale de povestitor și pentru umorul său debordant. Cartea a fost remarcată de Nicolae Manolescu ca fiind plină de talent și umor, consolidând poziția lui Groșan ca unul dintre cei mai promițători prozatori din generația anilor ’80.