Căpitan la 15 ani – rezumat

de

în

Jules Verne este unul dintre cei mai faimoși scriitori francezi, cunoscut pentru contribuția sa la literatura modernistă și la literatura științifico-fantastică. Una dintre operele sale celebre este romanul „Căpitan la 15 ani”, publicat în 1878. Aventura este tema principală a romanului, care tratează și subiectul sclaviei, ilustrând comerțul cu sclavi africani și ucenicia dureroasă a protagonistului.

Acțiunea romanului începe în 1873, la câțiva ani după abolirea sclaviei în Statele Unite. Vasul Pilgrim părăsește Noua Zeelandă, având la bord doamna Weldon, copilul ei, vărul Benedict, căpitanul Hull și subalternii săi, inclusiv elevul de cincisprezece ani, Dick Sand. În timpul călătoriei, ei descoperă o epavă și salvează câțiva negri aproape morți, care se adaptează ușor la viața pe vas.

După o serie de evenimente tragice, vasul se lovește de stânci și naufragiază pe o coastă necunoscută. Supraviețuitorii se adăpostesc într-o grotă și fac cunoștință cu un bărbat care îi informează că se aflau pe coasta boliviană. Încep o călătorie spre cel mai apropiat loc civilizat, însă descoperă că sunt implicați în traficul de sclavi.

În partea a doua a romanului, tema comerțului de sclavi devine predominantă, iar supraviețuitorii se confruntă cu pericole și intrigi. Cu ajutorul unor aliați, ei reușesc să scape și să își răscumpere tovarășii, înainte de a se îmbarca pe un vas spre San Francisco.

Astfel, „Căpitan la 15 ani” este un roman captivant care explorează aventura și pericolele comercului cu sclavi, oferind o perspectivă unică asupra uceniciei dureroase a unui tânăr protagonist.