Călătorie în Africa – rezumat

de

în

Vasile Alecsandri, unul dintre cei mai de seamă scriitori români, a fost remarcabil în perioada pașoptistă prin lirica sa marcată de pasteluri și prin dramele satirice, dar și prin celebrul personaj, Chirița. Opera „Călătorie în Africa” este un jurnal de călătorie pe care autorul l-a scris pentru fratele său, începând cu anul 1853, când totul a început la Gibraltar. După o scurtă introducere, opera este împărțită în patru capitole reprezentând destinațiile de călătorie.

Primul capitol, „Tovarășul meu de drum”, îl prezintă pe protagonist la Biariț, unde s-a întâlnit cu un englez și și-au creat un itinerariu care cuprindea părți din Italia, Franța și Spania. Pe drum, cei doi călători au început să vorbească și să se cunoască mai bine, dezvăluindu-și pasiunile și experiențele de călătorie.

Capitolul următor, „Malposta”, descrie călătoria celor doi prin Pirinei și Marsilia, unde și-au schimbat planurile inițiale și s-au îmbarcat pe un vapor englez spre Gibraltar.

Capitolul „Tuluza, Nima, Marsilia” îi surprinde pe călători în timpul nopții la Tuluza, iar a doua zi îi găsește vizitând orașul și admirând panorama. Planurile lor inițiale de a merge spre Lisabona au fost schimbate, iar cei doi s-au îmbarcat pe un vapor spre Gibraltar.

Capitolul final, „Pe mare”, prezintă călătoria pe apă și întâlnirea cu căpitanul sir Campbel, care a povestit o serie de întâmplări interesante din călătoriile sale. Călătoria a continuat spre Tanger și Maroc, unde cei doi călători au petrecut mai multe zile explorând orașul și înconjurimile sale.

În subcapitolul „De la Tanger la Tetuan prin munții Uadras”, călătoria continuă călare, prin zonele deșertificate și sate rare, până când cei doi ajung în Tetuan.

După această călătorie plină de aventură în Maroc, Alecsandri și sir Angel au pornit într-o altă călătorie, mult mai interesantă, despre care autorul a promis că o va împărtăși doar tovarășilor săi.