Bivolul și coțofana – rezumat

de

în

„Bivolul și coțofana” este una dintre fabulele scrise de poetul George Topîrceanu, care este menită să fie citită mai ales de către copii. Această operă face parte dintr-un volum intitulat „Fabule pentru copii”, alături de alte texte literare precum „Leul deghizat” sau „Câți ca voi”. Fabula ilustrează o realitate socială criticând naivitatea celor care nu înțeleg modul de funcționare al societății.

Acțiunea fabulei este simplă, prezentând un episod din viața a trei personaje: bivolul, coțofana și cățelul. Bivolul este prezentat ca un animal impunător, pe spatele căruia se plimbă o coțofană. Cățelul observă această scenă și, fiind naiv, presupune că bivolul este prost pentru că a acceptat să ducă coțofana pe spate. Cu această gândire, cățelul sare și el pe spatele bivolului, moment în care bivolul reacționează puternic, aruncându-l la pământ. În acel moment, bivolul îi explică cățelului că acceptă coțofana pe spate pentru că îi este de folos, protejându-l de insecte și alte lucruri murdare, pe care cățelul nu le-ar face. De asemenea, bivolul îi explică cățelului că nu ar fi rușine pentru el să ducă coțofana pe spate, dar ar fi rușine pentru cățel, deoarece diferența de statut social dintre ei este mare.

Această fabulă subliniază inevitabilitatea unei organizări ierarhice în societate, în care cei puternici permit altora să beneficieze de privilegii în schimbul unor servicii prestate. Prin intermediul personajelor sale, George Topîrceanu evidențiază comportamentele tipice ale acestor categorii sociale. Este o lecție de viață care subliniază inegalitatea din societate și naivitatea celor care nu înțeleg acest aspect.