Animale bolnave – rezumat

de

în

„Creaturi suferinde” este un roman scris de autorul contemporan Nicolae Breban, cunoscut pentru proza sa scurtă și romanele sale. Acesta este al treilea roman al său și a fost publicat pentru prima dată în 1968, fiind reeditat în 2004.

Acțiunea romanului are loc în Banat și urmărește povestea lui Paul, un tânăr care ajunge într-un orășel de provincie în căutarea unui loc de muncă. În timp ce se îndreaptă spre fabrica de sobe, unde spera să găsească de lucru, se întâlnește cu diverse personaje, printre care Krinitzki, un om masiv care citea din Biblie, și Irina Dabici, o văduvă pe care o admirase în tren.

Pe parcursul romanului, Paul este martorul a două crime care zguduie comunitatea. Prima victimă este Simonca, un muncitor de la fabrică, iar cea de-a doua este fiul vitreg al Irinei, Dan Dabici. În urma acestor crime, suspiciunile cad asupra unor membri ai comunității, inclusiv Irina și Gașpar.

Investigațiile și interogatoriile efectuate de autorități dezvăluie tensiuni și conflicte latente în comunitate, iar în final, adevărul iese la iveală. Se dovedește că Miloia este autorul crimelor, iar Irina și Gașpar rămân împreună. Paul părăsește orașul, iar romanul se încheie cu o analiză a caracterelor „bolnave” ale personajelor.

„Creaturi suferinde” este un roman complex, care explorează aspecte psihologice și emoționale ale personajelor, oferind o perspectivă asupra complexității umane și a dinamicii sociale.