Adio, Europa! – rezumat

de

în

Romanul „Adio, Europa!” scris de Ion Dezideriu Sîrbu este o operă în două volume care a fost publicată postum, după moartea autorului, din cauza regimului ceaușist care ar fi interzis-o. Romanul este un pamflet care ironizează corupția și rețeaua de putere dintr-o țară fictivă, Alutania, asemănătoare cu România.

Protagonistul romanului, Desideriu Candid, este un alter-ego al autorului, care lucrează ca inspector al ortografiei într-un combinat de panificație și vinalcool. El trăiește în provincia fictivă Alutania, în orașul Ișarlâc, care reprezintă Oltenia și Craiova. Romanul ironizează sistemul de conducere, comparând Bucureștiul cu „Înalta poartă” și Securitatea cu „Agia”.

Evenimentele romanului sunt declanșate de râsul lui Candid la un afiș care propunea înlocuirea numelui lui Karl May cu cel al lui Karl Marx în cadrul unei conferințe despre literatura științifico-fantastică. Râsul devine un simbol al revoltei împotriva regimului. Candid se opune regimului, în timp ce poetul Kaimakov devine adept al acestuia.

Finalul romanului este tragic, cu moartea soției lui Candid și spălarea creierului protagonistului, care ajunge într-un sanatoriu pentru boli mentale. Personajul își pierde memoria și individualitatea, devenind o marionetă a unui sistem criminal.

„Adio, Europa!” denunță regimul ceaușist din România și încurajează asumarea responsabilității atât pentru menținerea, cât și pentru înlăturarea acestuia. Autorul subliniază abandonul României de către Europa și nevoia de a ne ancorăm de trupul Europei pentru a ne reafirma identitatea și speranța.