Vrăjitorul din Oz – rezumat

de

în

Într-o fermă cenușie și izolată din Kansas, trăiește o fetiță pe nume Dorothy cu unchiul ei Henry, mătușa ei Em și câinele ei mic și negru, Toto.

Viața lor este simplă și lipsită de culoare, reflectând peisajul monoton al preriilor din jur. Într-o zi, un ciclon puternic se abate asupra fermei lor, ridicând casa cu tot cu Dorothy și Toto în văzduh.

Vrăjitorul din Oz - rezumat

Casa se rotește ore în șir prin aer, înainte de a ateriza într-un loc strălucitor și necunoscut. Dorothy iese și descoperă că este într-o lume vibrantă și colorată, foarte diferită de Kansas-ul ei natal. Ea a aterizat în Țara Oz, un loc magic plin de minuni și pericole.

Dorothy întâlnește pe Munchkins, niște locuitori mici și prietenoși ai Țării Oz, și pe Glinda, Vrăjitoarea Bună a Nordului.

Află că, accidental, casa ei a aterizat peste Vrăjitoarea Rea a Estului, eliberând Munchkins de tirania acesteia. Pentru a se întoarce acasă, Glinda o sfătuiește să meargă la Vrăjitorul din Oz, care locuiește în Orașul de Smarald. Dorothy își începe călătoria pe Drumul de Cărămidă Galbenă, purtând pantofii de argint magici ai Vrăjitoarei Rea a Estului.

Pe drum, Dorothy își face trei prieteni neobișnuiți, fiecare cu o dorință arzătoare. Primul este Sperietoarea, care visează să aibă un creier.

Apoi, ea întâlnește Omul de Tinichea, care își dorește o inimă. În cele din urmă, li se alătură Leul laș, care caută curajul. Împreună, cei patru călătoresc spre Orașul de Smarald, înfruntând numeroase obstacole și aventuri.

Când ajung în sfârșit la Orașul de Smarald, sunt întâmpinați de Vrăjitorul din Oz, un personaj misterios și puternic.

El le promite să le îndeplinească dorințele, dar numai dacă vor reuși să îl învingă pe Vrăjitorul Reu al Vestului. După o serie de peripeții pline de curaj și ingeniozitate, grupul reușește să o învingă pe Vrăjitoarea Rea a Vestului.

La întoarcerea la Vrăjitor, acesta dezvăluie că este de fapt un simplu om din Nebraska, care a ajuns accidental în Oz cu un balon cu aer cald.

El le arată celor patru că fiecare dintre ei a avut tot timpul ceea ce căuta: Sperietoarea a avut mereu un creier, Omul de Tinichea a avut întotdeauna o inimă, iar Leul a fost mereu curajos.

Pentru a o ajuta pe Dorothy să se întoarcă acasă, Vrăjitorul îi oferă să o transporte cu balonul său.

Însă, în ultimul moment, Toto sare din balon, iar Dorothy îl urmează, ratând șansa de a se întoarce în Kansas. Glinda reapare și îi dezvăluie că pantofii de argint au puterea de a o aduce înapoi acasă.

Dorothy își ia rămas bun de la prietenii ei și, dorindu-și să se întoarcă acasă, este transportată înapoi în Kansas, unde este primită cu bucurie de unchiul Henry și mătușa Em.

Astfel, „Vrăjitorul din Oz” este nu doar o poveste despre magie și aventură, ci și o poveste despre descoperirea de sine, prietenie și valoarea casei.