Tabăra – rezumat

de

în

Romanul pentru adolescenți intitulat „Tabăra”, scris de autorul american Louis Sachar și publicat în 1998, relatează povestea lui Stanley Yelnats, un adolescent singuratic, care ajunge la tabăra Green Lake, o școală pentru delincvenți juvenili în deșertul din Texas.

Stanley a fost condamnat pe nedrept pentru furtul unor teniși și trebuie să-și ispășească pedeapsa la tabăra Green Lake, unde în fiecare zi este obligat să sape o groapă în deșert alături de ceilalți deținuți. Cu curaj și inteligență, el reușește să-și facă un prieten la tabără și, după o evadare periculoasă și plină de aventuri, povestea se încheie cu bine pentru amândoi.

Familia lui Stanley este afectată de un blestem care se transmite de la o generație la alta. Totul începe cu stră-stră-străbunicul său, Elya Yelnats, care a fost implicat într-o poveste de dragoste interzisă în Letonia. Blestemul continuă cu stră-străbunicul său, Stanley I, care a fost victima celebrei hoațe Kissin’ Kate Barlow și cu tatăl lui Stanley, un inventator lipsit de succes care încearcă să găsească un sistem de reciclare pentru teniși uzați.

La tabăra Green Lake, Stanley se confruntă cu condiții dure și cu o directoare nemiloasă care îi obligă pe tineri să sape gropi în speranța de a găsi comoara pierdută a lui Kissin’ Kate Barlow.

În paralel cu povestea lui Stanley, cititorii sunt introduși în viața lui Katherine Barlow, o profesoară care a devenit faimoasă ca hoață sub numele de Kissin’ Kate Barlow. Dragostea ei interzisă pentru Sam, un negustor de ceapă afro-american, și răzbunarea pe care o ia împotriva orașului care i-a distrus viața, adaugă un element de mister și tragedie în poveste.

Pe măsură ce acțiunea avansează, Stanley descoperă un obiect care ar putea conduce la descoperirea comorii lui Kissin’ Kate Barlow, dar este înșelat de ceilalți deținuți. În același timp, el formează o legătură puternică cu Hector Zeroni, poreclit Zero, și împreună fug în deșert.

Pe muntele numit „Degetul lui Dumnezeu”, cei doi găsesc apă și ceapă vindecătoare, care le salvează viața. Întoarcerea la tabără și descoperirea comorii îi eliberează pe Stanley și Zero din tabără și le aduce o avere. În cele din urmă, tabăra Green Lake este închisă, iar directoarea trebuie să vândă terenul.

Astfel, romanul „Tabăra” prezintă o poveste captivantă despre blesteme, prietenie și aventură, oferind cititorilor o perspectivă unică asupra destinului familiei Yelnats și a vieții lui Kissin’ Kate Barlow.