Să ucizi o pasăre cântătoare – rezumat

de

în

„Să ucizi o pasăre cântătoare” este un roman scris de Harper Lee și publicat în 1960, care a câștigat premiul Pulitzer și a devenit una dintre cele mai valoroase scrieri ale literaturii americane moderne. Acțiunea romanului se petrece în perioada Marii crize economice din SUA, între 1933 și 1935, în orașul fictiv Maycomb din statul Alabama. Protagonista este Jean Louise Finch, poreclită „Scout”, o fetiță de șase ani care locuiește cu fratele ei mai mare, Jem, și cu tatăl lor, Atticus, un avocat. Copiii se împrietenesc cu un băiat de șapte ani pe nume Dill și descoperă un vecin misterios pe nume „Boo” Radley.

Atticus este însărcinat să apere un bărbat negru acuzat de viol, într-un context în care rasismul și nedreptatea socială sunt la ordinea zilei. Chiar și după ce a demonstrat nevinovăția clientului său, acesta este condamnat și ulterior ucis în timp ce încerca să scape din închisoare. Într-un act de răzbunare, Bob Ewell, tatăl femeii care l-a acuzat pe bărbatul negru, îi atacă pe Jem și Scout, dar este omorât într-un incident misterios. Vecinul lor, „Boo” Radley, intervine și îi salvează pe copii, iar ulterior este protejat de șeriful local pentru a nu fi acuzat de crimă.

Romanul abordează subiecte dificile precum rasismul, violul și nedreptatea socială, dar este apreciat pentru umorul său și pentru construcția personajului Atticus Finch, care reprezintă un model de corectitudine și etică. Este o poveste captivantă care dezvăluie subtilitățile morale și sociale ale unei comunități și a rămas în inima cititorilor de-a lungul timpului.