Prinț și cerșetor – rezumat

de

în

Unul dintre romanele celebre ale lui Mark Twain este „Prinț și cerșetor”, publicat pentru prima dată în Canada în 1881, și apoi în Statele Unite. Cartea explorează perspectiva autorului asupra modului în care aparențele pot influența modul în care suntem percepuți în societate.

Acțiunea are loc în Anglia și Irlanda secolului al XVI-lea, sub domnia regelui Henry al VIII-lea. Romanul începe o zi de toamnă, odată cu nașterea a doi băieți cu înfățișări foarte similare. Tom Canty, născut într-o familie săracă, și prințul Edward, născut în familia regală Tudor.

Tom trăiește într-o casă mică, pe Pudding Lane, în capătul Curții gunoaielor, în Londra. Familia lui împărțea locuința cu mai multe alte familii, iar Tom, împreună cu mama, tatăl, bunica și surorile gemene, cerșeau pentru a supraviețui. Singura sursă de consolare pentru Tom era preotul Andrew, care îl învăța să citească și să scrie și îi povestea povești despre prinți și eroi.

Într-o zi, Tom ajunge la palatul regal și se întâlnește cu prințul Edward. Datorită asemănării lor, cei doi schimbă hainele, iar Tom ajunge să trăiască viața pe care și-o dorea, în timp ce Edward experimentează viața sălbatică a lui Tom.

În timp ce Tom se descurcă cu dificultate în rolul de prinț, pentru Edward, viața lui Tom devine o luptă. În cele din urmă, cei doi reușesc să-și recapete identitățile și să-și recâștige locul în societate.

Romanul ilustrează modul în care statusul social poate influența viața noastră și mesajul că nu putem evada din propriul destin, indiferent de aparențe. Twain subliniază că schimbarea hainelor noastre sociale nu ne schimbă esența, dar poate schimba modul în care suntem tratați de societate.