Poveste fără sfârșit de Michael Ende – rezumat

de

în

Cartea „Poveste fără sfârșit” de Michael Ende începe cu prezentarea unui băiețel pe nume Bastian Balthasar Bux, care, din multe puncte de vedere, avea ghinion. El a rămas orfan de mamă, relația cu tatăl său s-a deteriorat și era adesea hărțuit de colegii de școală. Cu toate acestea, Bastian avea o imaginație bogată și iubea să inventeze povești.

Într-o zi, speriat de ploaie și de colegii care îl necăjeau, Bastian intră într-un anticariat și fără să-și dea seama, fură o carte intitulată „Povestea fără sfârșit”. Cartea îl transportă într-o lume fantastică numită Fantazia, care era în pericol de dispariție. Crăiasa Copilă domnea peste această lume, dar era bolnavă și avea nevoie de un nou nume dat de un om din lumea reală pentru a se vindeca.

Atreiu, un băiat curajos din Fantazia, se angajează să descopere secretul bolii Crăiesei Copile în timp ce lumea fantastică dispare treptat. În timp ce citește cartea, Bastian își dă seama că el este cel care poate salva Fantazia, dar își dă seama că fiecare dorință îndeplinită îi costă o amintire din lumea oamenilor. Într-un moment de slăbiciune, Bastian începe să-și dorească mai multă putere și adulație în Fantazia și devine împărat.

Cu toate acestea, își dă seama că a făcut o greșeală și începe să-și dorească să-și recapete adevărata identitate. În cele din urmă, el își dorește să iubească el însuși și își găsește drumul înapoi în lumea reală, pierzând tot ce obținuse în Fantazia, dar recăpătându-și bucuria de a trăi. În final, el se întoarce la anticariat pentru a-și cere scuze pentru furt, dar descoperă că anticarul îl înțelesese și că adevărata aventură a fost mai mult decât o carte.

Astfel, „Poveste fără sfârșit” este o poveste captivantă și profundă care continuă să fie iubită de cititori de toate vârstele și rămâne una dintre cele mai mari capodopere ale literaturii universale pentru copii.