Minunea – rezumat

de

în

Pe o stradă liniștită dintr-un mic oraș trăia un băiețel numit August „Auggie” Pullman. Auggie era un copil de 10 ani cu un zâmbet luminos și un suflet plin de bunătate, dar, din păcate, suferința sa nu era vizibilă doar în inima lui. Afectat de o boală genetică rară numită disostoza mandibulofacială, Auggie avea o fizionomie diferită de ceilalți copii. Cu toate acestea, el nu și-a pierdut niciodată zâmbetul.

Viața lui Auggie era una izolată și plină de provocări. Oamenii îl judecau după aspectul său și îi era greu să își găsească locul în lumea în care trăia. Cu toate acestea, el nu și-a pierdut niciodată speranța și și-a dorit cu tărie să fie acceptat pentru ceea ce este cu adevărat.

Într-o zi, părinții lui Auggie au luat o decizie care avea să îi schimbe viața în mod radical. Au hotărât să îl înscrie la școala Beecher Prep, renunțând astfel la educația la domiciliu. Deși Auggie se simțea trădat de această decizie, el și-a dat seama că era un pas necesar pentru a face față reacțiilor celorlalți copii și adulți la vederea feței sale.

Prima zi de școală a lui Auggie a fost una dificilă. Privirile curioase și comentariile neprietenoase l-au făcut să se simtă mai izolat ca niciodată. Cu toate acestea, în ciuda tuturor dificultăților, Auggie și-a făcut prieteni noi. Jack Will și Summer Dawson au fost printre primii care l-au privit dincolo de fizionomia sa și l-au acceptat așa cum este. Aceste prietenii îl ajută să descopere că există oameni care îl apreciază pentru bunătatea și reziliența sa.

Dar viața lui Auggie nu a fost doar despre prietenii noi și momente fericite. El s-a confruntat și cu intimidarea și discriminarea, în special din partea lui Julian, un coleg de clasă care a devenit un dușman puternic. Julian și echipa sa de bullies încearcă să îl facă să se simtă și mai rău, iar confruntările lor ating un punct culminant în timpul unei excursii de clasă, când Auggie este atacat de un grup de copii mai mari. Cu toate acestea, Auggie descoperă că are mai mulți prieteni și susținători decât credea inițial. Colegii săi încep să îl aprecieze pentru curajul și bunătatea sa, iar Auggie devine un simbol al acceptării și bunătății în școala sa.

Pe măsură ce anul școlar avansează, Auggie și prietenii săi înfruntă și depășesc numeroase provocări. Ei învață că acceptarea și bunătatea pot schimba lumea în jurul lor. La sfârșitul anului școlar, Auggie primește un premiu pentru „forța liniștită” și pentru inspirația pe care a adus-o în rândul colegilor săi. Mama lui Auggie îi explică că, deși vor exista întotdeauna oameni răi, cei buni sunt mai mulți și că anul școlar al lui Auggie este o mărturie în acest sens.

În final, mama lui Auggie îi mulțumește pentru că a fost o „minune” pentru toți cei din viața lui. Auggie a învățat că frumusețea nu se află doar în aspectul fizic, ci și în felul în care ne tratăm unii pe alții. El a învățat să își accepte diferențele și să se bucure de viață, devenind astfel o sursă de inspirație pentru cei din jurul său.