Jurnalul Annei Frank – rezumat

de

în

„Jurnalul Annei Frank” este o colecție de însemnări scrise de Anne Frank în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce ea și familia ei se ascundeau de naziști. Cartea a fost publicată pentru prima dată în 1947 în Amsterdam, sub titlul „Het Achterhuis. Dagboekbrieven van 14 Juni 1942 – 1 Augustus 1944”.

Anne Frank a primit un jurnal cu coperți albe și roșii în ziua împlinirii a treisprezece ani, iar ea a început să-și noteze gândurile și trăirile sale. În jurnal, ea descrie viața ei, familia și prietenii, oferind cititorilor o imagine detaliată a contextului în care trăia.

În timp ce Germania nazistă ocupa Țările de Jos, Anne și familia ei au fost afectați de persecuțiile împotriva evreilor. Ei au fost obligați să poarte Steaua lui David și li s-a interzis accesul în locurile publice. În cele din urmă, familia Frank s-a ascuns într-o anexă secretă pregătită în avans.

În timpul ascunzătorii, Anne și familia ei au fost nevoiți să trăiască în izolare, fără să aibă acces la multe lucruri pe care le luau drept normale. În jurnal, Anne descrie lupta cu singurătatea și relația tensionată cu mama ei, precum și relația sa cu Peter, un alt adolescent care locuia în ascunzătoare.

Cartea se încheie cu observația lui Anne privind cele două laturi ale personalității sale și menționează arestarea și deportarea sa și a familiei sale în lagăre de concentrare. Anne a murit de tifos în lagărul Bergen-Belsen în 1945.

„Jurnalul Annei Frank” este o operă impresionantă, care oferă o perspectivă autentică și emoționantă asupra vieții în timpul războiului. Cititorii sunt conștienți de tragica realitate a povestirii și de impactul puternic al istoriei Annei Frank.