Harry Potter și pocalul de foc – rezumat

de

în

Romanul „Harry Potter și pocalul de foc” este al patrulea volum din seria care îl are ca protagonist pe Harry, un tânăr vrăjitor și este iubit de copii și adolescenți din întreaga lume. Cartea a fost publicată pentru prima dată în 2000 și este mai voluminoasă decât cele trei volume anterioare, având o narațiune mai complexă pe măsură ce protagoniștii se maturizează și se confruntă cu experiențe noi și neașteptate.

Acțiunea romanului începe cu un vis neașteptat al lui Harry, în care asistă la uciderea lui Frank Bryce, îngrijitorul unei case abandonate care aparținuse familiei Riddle. După acest vis, atmosfera devine mai relaxată și ne este prezentat entuziasmul lui Harry, Ron și Hermione înainte de Campionatul Internațional de Vâjthaț. Meciul final are loc între echipele Irlandei și Bulgariei, iar Irlanda iese învingătoare, dar talentul lui Viktor Krum de la echipa bulgară este de remarcat.

După meci, un semn întunecat al lui Cap-de-Mort apare pe cer, comunicând oamenilor că frica lor cea mai adâncă devenise realitate și că Cap-de-Mort era pe cale să revină. Apoi, se anunță organizarea Turnirului Trivrăjitor la Hogwarts, iar elevii trebuie să se confrunte cu noi provocări și pericole. Harry este ales să reprezinte Hogwarts în competiție, deși era prea tânăr pentru a se califica și este suspectat că s-ar fi înscris singur. Acest lucru atrage dușmănia celorlalte două școli participante, iar viața lui Harry la Hogwarts devine dificilă și plină de neîncredere.

Turnirul are trei probe periculoase, iar la ultima probă, Harry se confruntă din nou cu Cap-de-Mort, care încearcă să-l ucidă. Aici, se dezvăluie că un devorator de morți a pus numele lui Harry în pocalul de foc pentru a-l atrage într-o capcană. În cele din urmă, Cap-de-Mort este alungat temporar, dar autoritățile refuză să accepte adevărul pentru a nu crea haos în societate.

În concluzie, „Harry Potter și pocalul de foc” este o carte plină de aventuri și provocări, învățându-ne să facem față dificultăților. Asemenea lui Harry, trebuie să avem încredere în noi și să ne bazăm pe prietenii adevărați pentru a depăși orice obstacol.