Hanul lui Manuc – rezumat

de

în

Romanul „Hanul lui Manuc” a fost publicat de editura Polirom în 2017 și reprezintă al treilea roman al autoarei Simona Antonescu, fiind parte a literaturii române contemporane. Inspirat de locul cu același nume, care găzduiește cel mai vechi hotel din București, cartea prezintă lumea românească a începutului secolului al XIX-lea și se bazează pe viețile unor personalități istorice cunoscute.

Acțiunea se desfășoară la începutul secolului al XIX-lea, în Principatele Române și în Constantinopol. Unul dintre personaje este Manuc Bei (Emanuel Marzayan, pe numele său real), faimosul negustor și dregător al Curții Domnești, care a construit hanul ce dă titlul romanului. În primele capitole, autorul prezintă evenimentele petrecute într-una din marile curți boierești din Țara Românească, familiarizând cititorul cu perioada istorică și contextul social al vremii. Romanul aduce în prim-plan vremea „lui Pazvante Chiorul”, care include și personajul Pazvante Chiorul (care fusese, de fapt, un Pașă).

Una dintre personajele principale, Ruxandra, fiica boierului Sămărghitan, este atrasă de misterul și curajul haiducesc. Pe măsură ce acțiunea avansează, ea se maturizează și își concentrează atenția asupra lui Vlaicu, tânărul clucerar din Buzău, sărac, dar cinstit, de care se îndrăgostește. Relația lor evoluează lent, conform obiceiurilor vremii.

La curtea boierului, întâlnim și alte personaje interesante, precum Aurică, ispravnicul boierilor Sămărghiteni, Aisha, fetița săracă ajunsă în haremul sultanului, și baba Niculina. Romanul explorează atât dramele individuale din Țările Române, cât și pe cele politice. De la moșia boierului și până la București și Constantinopol, suntem martori atât la dezastre și violență, cât și la momente idilice.

La Constantinopol, atmosfera pașnică de la moșia boierului se transformă în agitație, revolte și instabilitate. Un episod marcant este uciderile cadânelor palatului, victime nevinovate ale luptelor pentru putere din Imperiul Otoman.

Manuc, întemeietorul hanului faimos din București, călătorește peste tot și are legături cu majoritatea personajelor romanului. Având origini armene, el este paharnicul domnitorului și are relații bune atât cu Poarta Otomană, cât și cu Rusia. El este solicitat adesea pentru a împăca cele două mari puteri. Talentul său diplomatic și comercial este echilibrat de un pronunțat simț al justiției.

Romanul înfățișează numeroase aspecte ale societății românești din timpul războiului ruso-turc, soldat cu pierderea Basarabiei de către români. În concluzie, „Hanul lui Manuc” de Simona Antonescu este o lucrare complexă care încurajează cititorul să se descopere pe sine și să-și asculte vocea interioară, oferind o perspectivă captivantă asupra unei perioade istorice și sociale importante pentru România.