Fahrenheit 451 – rezumat

de

în

„Fahrenheit 451” este un roman remarcabil scris de Ray Bradbury și publicat pentru prima dată în volum în 1953, după ce a apărut în paginile unei reviste cu doi ani înainte.

Acțiunea se petrece într-o lume fantastică și futuristă, în secolul al XXIV-lea, iar personajul principal este Guy Montag. El este un pompier, dar în această lume imaginară, rolul pompierilor este de a arde cărțile deținute ilegal, împreună cu locuințele posesorilor. Prietenindu-se cu vecina sa de numai șaptesprezece ani, Clarisse McClellan, Guy începe să vadă viața în alt mod. Își dă seama că nu mai iubea pe soția sa, Millie, care se refugia în calmante și în emisiuni de radio și televiziune.

Montag începe să privească societatea cu ochi critici. Într-o zi, decide să fure o carte dintr-o locuință destinată să fie arsă. El își amintește de o femeie care a refuzat să-și părăsească cărțile și a ars odată cu ele. Guy este impresionat de pasiunea femeii pentru cărțile sale și de revolta ei împotriva societății. El începe să se întrebe dacă fericirea pe care o căuta nu ar fi putut fi găsită în paginile cărților.

Într-o discuție cu soția sa, Guy află că vecina lor, Clarisse, a fost lovită și ucisă de o mașină cu aproximativ o săptămână în urmă. Întristat, adoarme cu cartea sub pernă, iar a doua zi lipsește de la serviciu, spunând că este bolnav. Șeful său, căpitanul Beatty, îl vizitează și îi vorbește despre dezavantajele cărților și superioritatea societății actuale. Apoi, Millie descoperă cartea sub perna soțului ei, dar nu-l denunță. În schimb, îl întreabă pe Beatty ce s-ar întâmpla dacă un pompier ar aduce acasă o carte. Răspunsul căpitanului este clar: este permis, dar cartea trebuie arsă în maxim douăzeci și patru de ore de la pătrunderea sa în locuința pompierului.

Montag începe să citească și își amintește de un vechi profesor, numit Faber, care îi vorbise despre importanța ideilor. El îl contactează din nou pe Faber și cei doi dezvoltă o relație de prietenie, bazată pe suferințe și țeluri comune. Ei stabilesc un sistem de comunicare prin radio, pentru a nu fi descoperiți.

Această situație contrasta puternic cu cea de acasă, în care Guy nu găsea sens. Soția sa era interesată doar de emisiuni de televiziune și bârfe. Superficialitatea îl sufoca, indiferența oamenilor în fața amenințării războiului atomic îl dezgusta, iar prietenia cu Faber reprezenta o posibilitate de evadare. În ciuda recomandărilor profesorului, Guy începe să citească soției sale și prietenelor ei dintr-o carte de poezie, provocându-le la o discuție despre familie și politică. A doua zi, la serviciu, Montag află că locuința sa urmează să fie incendiată, întrucât Millie îl denunțase. Are loc o încăierare între el și căpitanul Beatty, care se termină cu moartea căpitanului.

Drept consecință, Montag este urmărit de forțele de ordine. El este ajutat de Faber, care îl ghidează și îi spune să părăsească orașul. Pe drum, el întâlnește un grup de intelectuali pasionați de lectură, care memoraseră cărți întregi, cu scopul de a le transmite generațiilor viitoare. Ei sperau ca destinul umanității să fie decis altfel în anii care urmau, mesajul operei fiind unul optimist, legat de speranța în capacitatea umanității de a învăța din propriile greșeli.

În concluzie, „Fahrenheit 451” vorbește despre puterea regeneratoare a umanității și posibilitatea acesteia de a reînvia în urma unui proces autodistructiv. Plasată în rândul marilor romane scrise în limba engleză în decursul ultimilor zece ani, opera de față aduce în discuție efectul nociv al mass-mediei asupra obiceiului lecturării cărților.