Escu – rezumat

de

în

„Escu” (sau „…Escu”) este titlul unei piese de teatru scrise de Tudor Mușatescu, un dramaturg celebru pentru opera sa „Titanic Vals”. Cele două piese au apărut la un an distanță una de cealaltă, „Escu” în 1933 și „Titanic Vals” în 1932, și au un punct comun în ceea ce privește personajele, concentrându-se în special pe destinele copiilor lui Spirache Necșulescu, cu Decebal ca protagonist.

Acțiunea comediei are loc în perioada interbelică, înainte de instaurarea regimului comunist în România, iar primele scene îi au drept protagoniști pe Decebal Necșulescu și pe socrul său, Iorgu Langada. Aceștia au o discuție aprinsă despre schimbarea culorii politice, cu Decebal presându-l pe bătrân să devină socialist. Langada refuză hotărât să-și schimbe opțiunea politică, iar Decebal se dovedește a fi un personaj oportunist, adaptându-și loialitatea în funcție de partidul aflat la putere.

Piesa urmărește lupta lui Decebal pentru putere, trecând dintr-un partid în altul și disimulând loialitatea față de ideologia partidului câștigător. El își dorește cu orice preț să ajungă în Parlament și să-și asigure propria putere. În final, reușește să devină ministru și să-și înființeze propriul partid.

„Escu” este o comedie de moravuri care satirizează viața politică imorală din România interbelică. Mușatescu a creat un personaj care ilustrează corupția și oportunismul politicianului român, într-un mod ce amintește de comediile lui Caragiale.