Compuneri despre Paște

de

în

În acest articol vă voi prezenta 4 compuneri despre Paște.

Compuneri despre Paște

Compunere despre Paște 1

Paștele este o sărbătoare care mă face mereu să simt că totul renăște, chiar și după cel mai întunecat și friguros iarnă. În dimineața de Paște, totul începe cu mirosul de cozonac proaspăt copt și cu vopseaua de ouă care îmi pătează degetele.

compunere de paste

Mama și bunica se zbat în bucătărie, iar eu sunt micul lor ajutor care ascultă povești despre Paștele de pe vremea lor.

Dar cea mai mare bucurie este când toată familia se adună la masă. Avem un coș plin cu ouă roșii, pe care le ciocnim în timp ce spunem „Hristos a înviat!”. Cine sparge oul celuilalt, se crede norocos pentru tot anul.

Apoi, după o masă îmbelșugată, cu drob și friptură de miel, ne adunăm toți și povestim.

După-amiază, ne îmbrăcăm cu haine noi și mergem la biserică, unde lumina și cântările ne încălzesc sufletele.

Când seara se lasă, ne jucăm cu lumânări aprinse și urmărim cum flăcările dansează în întuneric, simțind că lumina și căldura lor ne umple de speranță și bucurie.

Compunere despre Paște 2

Paștele pentru mine e ca o pătură caldă care mă învelește după o zi rece.

Este momentul când uit de teme și mă gândesc doar la cât de înalt pot să ajung în leagănul pe care tata l-a agățat în curtea bunicilor.

compuneri de paste

Dimineața de Paște e magie pură. Mă trezesc devreme și alerg să văd dacă Iepurașul de Paște a lăsat ceva pentru mine.

Și întotdeauna găsesc în grădină un coș cu ouă vopsite și dulciuri.

Ce urmează? O adevărată vânătoare de comori cu verișorii mei, căutând ouă de ciocolată ascunse prin iarba încă umedă de rouă.

Apoi vine momentul cel mai așteptat, masa în familie. Bunica scoate din cuptor mielul la ceaun și miroase în toată curtea.

E atâta veselie și zgomot, parcă ar fi o petrecere mare unde fiecare povestește ce a mai făcut și râde cu poftă.

Seara, odată cu lasarea întunericului, mergem la slujba de Înviere. E ceva special să vezi atâtea lumânări aprinse, să simți că faci parte din ceva mai mare.

Când ne întoarcem acasă, trecem pragul cu lumânarea aprinsă, ca să aducem lumina în casă. Și chiar dacă sunt doar un copil, în noaptea de Paște mă simt ca un mic purtător de lumină.

Compunere despre Paște 3

Când vine vorba de Paște, primul lucru care îmi vine în minte este lumina. Și nu orice fel de lumină, ci aceea caldă și aurie care pare să inunde totul în dimineața de Înviere.

O lumină care nu vine doar de la soare, ci și de la lumânările pe care le ținem în mâini la slujba de Înviere. E ca și cum fiecare flacără mică ar purta un pic din speranța și bucuria pe care Paștele le aduce în sufletele noastre.

În ajunul Paștelui, e întotdeauna o agitație plăcută în casa noastră. Pregătim coșul cu bunătăți pentru a-l duce la biserică, pentru a fi sfințit.

Mama așează cu grijă în coș ouă vopsite, o bucată de cozonac, puțină sare și, desigur, cârnați. În timp ce noi ne pregătim de slujbă, mirosul de cozonac cald și de carne afumată se amestecă în aer cu parfumul de liliac din grădină.

Mă simt mândru când mergem spre biserică, ținând coșul împodobit cu un ștergar brodat de bunica.

În biserică, toată lumea șoptește și așteaptă momentul în care preotul va anunța Învierea. Și când se întâmplă, totul pare să explodeze într-o bucurie nespusă.

Masa de Paște e mereu o festă. Bunicul taie mielul și ne povestește despre Paștele din copilăria sa, când el era cel care ajuta la pregătirile pentru marele praznic.

Mă fascinează poveștile sale și mi-aș dori să pot trăi și eu acele timpuri simple, dar pline de semnificații.

Compunere despre Paște 4

Paștele este momentul în care fiecare colț al casei noastre e decorat cu iepurași de ciocolată și ouă pictate manual.

Mama este cea care se ocupă de vopsirea ouălor, iar fiecare ou este o mică operă de artă. Ea folosește ceapa pentru a da ouălor nuanțe de auriu și folosește frunzele pentru a crea modele naturale pe coaja lucioasă.

În seara de Paște, ne adunăm toți în jurul mesei pentru a sparge ouăle.

Este un concurs al cărui câștigător este declarat „domnitorul ouălor” pentru întregul an. Competiția este aprigă, dar în același timp plină de râsete și încurajări.

Când vine vorba de mâncare, drobul este vedeta mesei.

Bunicul meu, care este un bucătar iscusit, pregătește drobul cu o rețetă secretă pe care o știe doar el. Este atât de delicios încât, deși de obicei nu-mi place mielul, acest drob este ceva ce aștept cu nerăbdare tot anul.

Dincolo de toate acestea, pentru mine, Paștele este despre momentele petrecute împreună, despre poveștile împărtășite la masa de sărbătoare și despre sentimentul că, indiferent ce se întâmplă în lume, avem un loc sigur și fericit în familia noastră.

Este un timp pentru a ne aminti să fim recunoscători pentru toate binecuvântările noastre și pentru a împărtăși cu cei mai puțin norocoși.

Așa am învățat că Paștele nu este doar despre ouă și iepurași, ci despre a oferi lumină și speranță celor din jur.