Caracterizare Narendra Sen

Caracterizarea lui Narendra Sen din opera Maitreyi de Mircea Eliade se desfășoară pe două planuri: caracterizarea directă și caracterizarea indirectă.

Personajul, complex și profund încrustat în textura romanului, oferă o imagine a societății bengaleze din perioada respectivă, precum și a valorilor culturale și personale pe care le încorporează.

Caracterizare directă

Narendra Sen este prezentat în mod explicit de către naratorul operei, Allan, ca fiind un personaj secundar, masculin, individual, care ocupă rolul de cap al familiei și gazdă pentru Allan.

Este descris ca având un statut social înalt, fiind „foarte cunoscut și respectat în Calcutta”, și ca primul inginer laureat din Edinburgh.

Aceste informații subliniază prestigiul și recunoașterea profesională și socială de care se bucură în comunitatea sa.

Mai mult, caracterizarea sa fizică, deși pare să nu avantajeze, este amintită de Allan în termeni mai puțin flatanți: „urât și inexpresiv”, cu „ochii atât de bulbucați și gura atât de mare”.

Aceste descrieri fizice contrastante cu statutul și respectul de care se bucură sugerează că valoarea și influența unui individ nu sunt determinate de aspectul său exterior.

Caracterizare indirectă

Caracterizarea indirectă a lui Narendra Sen se dezvăluie prin acțiunile, vorbele și reacțiile sale, precum și prin modul în care interacționează cu ceilalți personaje, în special cu Allan.

Narendra Sen demonstrează o mare deschidere și generozitate, tratându-l pe Allan ca pe propriul fiu și oferindu-i un mediu confortabil și plăcut pentru recuperare după ce acesta se îmbolnăvește de malarie.

Acest comportament evidențiază latura sa umană, călduroasă și acceptantă, precum și respectul profund pentru cultură și educație, „un bărbat seducător, deștept și subtil, instruit, plin de humor, blând și drept”.

Prin sfaturile pe care i le oferă lui Allan, „Dumneata, Allan, ai alte drumuri înainte. Viața anglo-indienilor ăștia nu e demnă de dumneata”, Sen se dovedește a fi un mentor și un ghid, subliniind importanța autenticității culturale și personale.

Totuși, când află despre relația dintre Allan și Maitreyi, reacția sa severă și decizia de a-l alunga pe Allan din casa sa reflectă adâncirea valorilor tradiționale și a normelor sociale pe care le consideră sacre, evidențiind o latură nemiloasă și neiertătoare față de cei care le încalcă.

Narendra Sen este, așadar, un personaj multifacetic care reprezintă puritatea culturală și integritatea personală într-o lume în schimbare.

Conflictul dintre valorile tradiționale și noile influențe culturale este întruchipat în dilema sa personală, făcându-l un personaj memorabil și o reflectare fidelă a complexității sociale și culturale a Indiei acelor vremuri.

Alte personaje importante din operă: Chabu.

Citește și: Maitreyi comentariu