Calul – rezumat

de

în

Marin Preda a fost un scriitor român care și-a exprimat talentele literare în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, deși a fost un critic al regimului comunist. Lucrările sale literare au fost remarcate în special prin romanele sale, cum ar fi „Moromeții” și „Cel mai iubit dintre pământeni”. Cu toate acestea, el a scris și proză scurtă, cu nuvela „Calul” fiind una dintre operele sale din această colecție.

Scheciul prezintă povestea protagonistului Florea Gheorghe, un țăran simplu, care este introdus direct în acțiune fără a primi un portret detaliat de către narator. Ne este prezentat modul în care Florea se trezește într-o dimineață devreme pentru a-și îndeplini sarcinile zilnice. Acțiunea principală a poveștii se concentrează pe faptul că Florea merge în grajd, își trezește calul, îl leagă și îl scoate afară pentru a pleca la drum. Cu toate acestea, calul bătrân se oprește în mod constant, având puțină putere de a răspunde la comenzile stăpânului său. În timp ce încearcă să părăsească satul, Florea și calul său fac opriri frecvente pentru odihnă și apă.

După ce ajung în apropierea unei case de la marginea satului, Florea încearcă să ceară ajutor, dar nu primește răspuns decât după ce o femeie îi spune că soțul ei este plecat și nu poate ajuta. Florea continuă să meargă, iar pe drum se întâlnește cu un bărbat care poartă o conversație banală cu el, legată de agricultură. După aceea, cei doi își urmează drumul separat.

Pe măsură ce continuă să meargă, Florea și calul său se îndepărtează de drum și ajung într-o văgăună plină de oase și pietre. Acolo, Florea îl leagă pe cal și începe să-l lovească cu un os puternic de picior de cal. Animalul se sperie și cade, iar Florea îl lovește până când moare. În timp ce își jupoaie calul, Florea aude strigătele cuiva care îl privește în timp ce comite acest act de cruzime.

Această poveste ilustrează aspecte naturaliste prin modul în care prezintă tragedia existențială a protagonistului. Uciderea brutală a calului sugerează o violență domestică și oferă o privire asupra societății rurale.