Băiatul cu pijamale în dungi – rezumat

de

în

Romanul „Băiatul cu pijamale în dungi” a fost scris de John Boyne și publicat în anul 2006. Autorul este cunoscut pentru scrierile sale atât pentru copii, cât și pentru adulți, fiind tradus în peste cincizeci de limbi. Acțiunea romanului are loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în Germania și în lagărul de concentrare de la Auschwitz.

Bruno, un băiețel în vârstă de nouă ani, locuiește în Berlin cu părinții și sora sa. Familia se mută la Auschwitz din cauza noii slujbe a tatălui, care este ofițer nazist. Bruno este nemulțumit de schimbare și își manifestă nemulțumirea în fața familiei și a menajerei, Maria. În noul loc, Gretel se împrietenește cu locotenentul Kotler, iar Bruno face cunoștință cu Shmuel, un băiețel evreu din lagăr.

Bruno și Shmuel se împrietenesc și se întâlnesc regulat, iar Bruno începe să îi aducă mâncare lui Shmuel. În cele din urmă, Bruno își propune să îl ajute pe Shmuel să-și găsească tatăl și îl roagă să îi aducă o pereche de „pijamale în dungi” pentru a se putea deghiza și a intra în zona interzisă. Cei doi băieți sunt însă prinși de soldați și duși într-o clădire neagră, unde se presupune că au fost executați.

Părinții lui Bruno îl caută, dar îl găsesc doar pe gard hainele lui. Mama și Gretel se întorc la Berlin, iar tatăl lui Bruno este luat de la Auschwitz de alți soldați. Romanul evidențiază puterea prieteniei și efectele tragice ale deciziilor politice asupra individului, precum și drama omului sub influența istoriei. Efectul sensibilizator al romanului a dus la ecranizarea acestuia în 2008, ceea ce i-a sporit popularitatea, devenind unul dintre cele mai bine vândute romane pentru copii din întreaga lume.